Ringkøbing / Hof Big Band

Ringkøbing/Hof Big Band blev stiftet i 1974 i Ringkøbing af trompetisten Flemming Nordenhof, som har stået i spidsen lige siden. Orkestret fejrede således i 2024 sit 50 års jubilæum.

Ringkøbing / Hof Big Band's 40 års jubilæum i 2014, blev blandt andet markeret med udgivelsen af cd'en "I anledning af de 40".
Efterfølgende er cd'en "Jul med mere" udgivet i november 2016, med orkestrets sangerinde fra 2012 til 2016, Andrea Oehlenschlæger som solist.

Sangerinder i orkestret er nu Gaia Maria Jørgensen og Matilde Husted.

Det 25 m/k store orkester turnerer flittigt året rundt i ind- og udland og har blandt andet optrådt i Tyskland, Frankrig, Sverige, Ungarn, Færøerne, Tjekkiet, Polen og Holland.

Ringkøbing, hvor halvdelen af orkestrets medlemmer bor, betragtes stadig som hjemby nummer ét. Ringkøbing/Hof Big Band øver da også hver tirsdag på spillestedet Generator i Ringkøbing. Hjemby nummer to er Herning, hvor stort set den anden halvdel af orkestrets medlemmer bor.

På repertoiret står en stribe velkendte numre fra den klassiske bigband-æra

- numre, der blev gjort udødelige af legender som Glenn Miller, Count Basie, Ella Fitzgerald, Benny Goodman og Frank Sinatra - men også kompositioner af nyere dato.

 

Historien

Da den 26-årige århusianer Flemming Nordenhof i 1970 kom til Ringkøbing for at fortsætte sin journalistuddannelse på Ringkøbing Amts Dagblad - efter tre år som journalistelev i Skjern - var han fast besluttet på igen at få gang i sin musikudøvelse, som havde stået lidt i stampe under journalistuddannelsen. Han var begyndt at spille trompet som 13-årig og havde i Århus været med i mange musikalske sammenhænge, blandt andet Peter Pedersens Bigband. Men i 1970 var der tilbage kun medlemskabet af jazzorkestret West 58th Street Stompers (oprindelig Søren Houlinds Jazzband). West 58 er i øvrigt fortsat aktivt med Flemming Nordenhof som leder.

Der skulle altså gang i musikken igen dengang i 1970, og Nordenhof fandt hurtigt ud af, at der blandt Ringkøbing Amts Dagblads dengang op imod 100 ansatte var adskillige mere eller mindre aktive musikudøvere. Det fik Flemming Nordenhof til at starte et bladorkester på en halv snes medlemmer med navnet Daily News Blues Band, og Nordenhof overtalte sin kone, Nanna, til at være sangerinde i orkestret. Hun havde sunget i Skjern Pigekor under Kaj Lykke og også lejlighedsvis optrådt solo med sin smukke sopranstemme.

Men Flemming Nordenhof havde en drengedrøm om at få sit eget bigband med forbillede i 40’ernes store orkestre, og i 1973 blev medlemmerne i Daily News Blues Band enige om at gøre forsøget på at udvide til et rigtigt bigband. Af Ringkøbing Kommune fik orkestret lov til at øve i musiklokalet på Alkjærskolen hver tirsdag - og sådan er det stadig. Frejdigt kaldte orkestret sig nu for Ringkøbing Big Band og åbnede for alle, der havde kunnen og lyst til at være med.

Den klassiske bigband-besætning er på fem saxofoner, fire-fem tromboner, fire-fem trompeter og en rytmegruppe bestående af klaver, bas, guitar og trommer. I løbet af et års tid var der en tilstrækkelig besætning, og det har der været siden. Ofte med interesserede musikere på venteliste.

Nanna Nordenhof fortsatte som sangerinde i bigbandet i 18 år. I dag er det Tanna Kjær og Camilla Harms, der på skift varetager den krævende post.

 

Ringkøbing og Herning

I 1999 flyttede Flemming Nordenhof til Herning Folkeblad til en stilling som redaktionschef, og også privat flyttede ægteparret Nordenhof til Herning. Så nu var der to ”hjembyer”, som skulle tilgodeses. Da Flemming Nordenhof skønnede, at arrangører og publikum i Herning og omegn nok ville have vanskeligt ved at betragte et orkester fra Ringkøbing som lokalt, blev orkestret i Herning og omegn lanceret som Hof Big Band.

I dag er fordelingen af orkestermedlemmer nogenlunde ligeligt mellem Ringkøbing og Herning - men de ugentlige orkesterprøver finder sted på spillestedet Generator i Ringkøbing.

 

Turnévirksomhed

Ringkøbing Big Bands første officielle optræden var som nævnt en koncert i maj 1974. Det var i anledning af Ringkøbing Handelsforenings 100 års jubilæum, og den følgende sommer spillede orkestret for første gang på Ringkøbing Torv. I de første år var orkestret selvsagt meget afhængigt af at blive ”brugt” i Ringkøbing, eftersom ikke mange uden for den gamle amtshovedstad kendte til dets eksistens. I orkestrets første 10 år var det da heller ikke usædvanligt, at Ringkøbing Big Band havde fem-seks sommerkoncerter på Ringkøbing Torv og to parkkoncerter i Alkjær Lukke.

Gradvis steg den udenbys efterspørgsel, og det udviklede sig i løbet af nogle år til det nuværende niveau på omkring en snes koncerter årligt i ind- og udland. Bigbandet spiller på torve og i koncertsale - og ofte også til private fester med dans, for mange synes, det er fantastisk til deres fest at kunne præsentere et stort, veloplagt orkester med 25 festklædte musikere m/k.

Ud over enkeltstående koncerter rundt om i landet er der også jævnligt bud efter Ringkøbing/Hof Big Band til jazzfestivaler, og i årenes løb har orkestret været på turneer i Ungarn, Færøerne, Frankrig, Tyskland, Sverige, Tjekkiet, Polen og Holland.

 

Flemming Nordenhof er udover sit lederskab af bigbandet også leder af jazzorkestrene Hof Band og West 58th Street Stompers samt den klassiske Ringkøbing Brass Quintet, danseorkestret Hof Dance Band samt dirigent for Skjern Salonorkester. Han er også medlem af jazzorkestrene Blåbærrene og King George’s Dixieland Stompers. Desuden optræder han ofte som solist.